Tilvenning i barnehagen handler om å gi barnet tid og rom til å bli kjent med den nye hverdagen, de nye menneskene, og de nye rutinene som følger med barnehagelivet. Målet er å sikre at barnet føler seg trygt og komfortabelt i det nye miljøet, slik at det kan delta aktivt i lek og læring.
Tilvenningsprosessen varierer fra barn til barn, og barnehagene legger vekt på å tilpasse denne prosessen til hvert enkelt barn. Noen barn tilpasser seg raskt, mens andre kan trenge mer tid og støtte for å finne sin plass i barnehagen.
Tilvenning starter ofte med korte besøk i barnehagen sammen med en av foreldrene. Dette gir barnet muligheten til å bli kjent med barnehagen, personalet og de andre barna i trygge omgivelser. Gradvis økes tiden barnet tilbringer i barnehagen, samtidig som foreldrene trekker seg litt tilbake. Denne gradvise tilnærmingen gir barnet tid til å bygge tillit til de voksne i barnehagen og tilpasse seg den nye situasjonen.
Vi i Fjordbyen Barnehage praktiserer en tre-dagers modell, der barnet er med i barnehagen i tre sammenhengende dager med foreldre til stede, før foreldrene gradvis trekker seg tilbake. Om barn og foreldre trenger ekstra tid i tilvenningsperioden så tilpasser vi oss det. Det viktigste er at barnet og dere foreldre har gode opplevelser med barnehagestart.
Foreldrene spiller en nøkkelrolle i tilvenningsprosessen. Det er viktig at de er positive og trygge, da deres følelser smitter over på barnet. Å være åpen og ha god kommunikasjon med barnehagepersonalet er også avgjørende for å sikre at tilvenningen blir så smidig som mulig. Det kan også være lurt å snakke med barnet om hva barnehagen er, og hva som skal skje der, slik at barnet er litt forberedt på hva som kommer.
Foreldre kan også hjelpe barnet ved å etablere rutiner hjemme som ligner på barnehagens rutiner. Dette kan inkludere faste måltider, leketid og soving på bestemte tider av dagen.
En vellykket tilvenning legger et godt grunnlag for barnets videre utvikling i barnehagen. Når barnet føler seg trygt og ivaretatt, er det mer tilbøyelig til å utforske, lære og delta i sosiale aktiviteter. Dette er viktige faktorer for barnets sosiale, emosjonelle og kognitive utvikling.
I tillegg kan en positiv start i barnehagen gi barnet et grunnlag for å håndtere fremtidige overganger og endringer på en sunn måte. Trygghet i barnehagen gir også foreldre trygghet i hverdagen, noe som igjen kan styrke relasjonen mellom barn og foreldre.